Probiyotiklere Hayatınızda Yer Verin

24 Kasım 2017
Cortina

Probiyotik kelimesini son zamanlarda çok sık duymaya başladığınızı biliyorum. Son yıllarda çok popüler hale gelen probiyotiklerle ilgili yapılan araştırmaların sayısı da gün geçtikçe artıyor ve çeşitli faydaları ortaya çıkıyor. Probiyotikler temelde bağırsak sağlığına dost olan bakteriler olarak biliniyor olsa da vücudumuzdaki faydaları sadece burayla sınırlı değil.

Faydaları Nelerdir?

Probiyotik bakteriler; bağırsak hastalıklarının yönetimine, şişkinliğin azaltılmasına, sindirim sağlığına yardımcı oluyor. Kolesterolün azaltılması, cilt ve ağız sağlığı hatta kilo kontrolüne bile fayda sağlayabiliyorlar. Diyabet gibi kronik hastalıkların riskini azalttığına dair çalışmalar var. Ve son yıllarda yapılan araştırmalar, alerjik semptomların ve ruhsal durumun da iyileşmesine yardımcı olabileceğini söylüyor.

Psikiyatri Araştırma dergisinde yayınlanan çalışmaya göre probiyotik bakteriler sosyal anksiyetenin azaltılmasına yardım ediyor. William and Mary Koleji psikoloji sınıfına kayıtlı çoğunluğu kız öğrencilerden oluşan 700’den katılımcıyla yapılan araştırmanın sonunda probiyotikten zengin fermente ürün tüketenlerin sosyal anksiyete ve diğer duygu durumu bozukluğu olasılıklarının daha düşük olduğu bulundu.

Probiyotikleri Hayatınızda Yer Verin

Hangi besinler probiyotiktir?

İnsanoğlunun karşılaştığı ilk probiyotik besin anne sütüdür. Bu sebeple bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi çok önemlidir. Bunun dışında, yoğurt, kefir, lahana turşusu gibi besinler doğal probiyotiklerdir. Bu besinleri tüketerek probiyotik alımınıza katkıda bulunabilirsiniz.

Bir de probiyotikler var yani probiyotiklerin çoğalmasını sağlayan ve faydasını artıran besinler. Yer elması, pırasa, soğan, bamya, enginar, kereviz, sarımsak, kuşkonmaz, gibi sebzeler, kuru baklagiller, tam tahıllar, yağlı tohumlar probiyotik besinlerdir.

Probiyotikleri Hayatınızda Yer Verin

DİLARA KOÇAK
Dilara Koçak 1994 yılında Hacettepe Üni. Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. 1996 yılında aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini de tamamlayarak Uzman Diyetisyen ünvanını aldı. Ardından İstanbul Üniversitesinde Yönetici geliştirme programı, Boğaziçi Ünversitesinde Etkili Sunum ve Konuşma Teknikleri programı ile 2015 yılında ise Bilgi Üniversitesi’nde Halkla İlişkiler Sertifika programını tamamladı.

1994 – 1999 döneminde çeşitli hastanelerde klinik alanda ve yönetici olarak görev yaptıktan sonra 1999 -2004 yıllarında Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’nde Beslenme ve Diyet Bölümü Şefi olarak çalıştı.

2003 Ekim – 2004 Şubat tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde kendi alanı ile ilgili gözlemler yaparak bu yöndeki tecrübelerini güçlendirdi.

2004 yılında kurduğu kliniğinde şirketlerin ve şirket çalışanlarının beslenmelerine yönelik danışmanlık ile Türkiye’de yeni bir sektör açmış olan Koçak, ekibi ile birlikte hem bireylere hem de kurumlara danışmanlık hizmeti veriyor. Dilara Koçak ve ekibi Türkiye’deki birçok şirkete, yönetici ve iş adamına beslenme danışmanlığı yapıyor.

2006 yılından beri her yıl yenilenen “ iyi yaşam günlüğü” çalışmalarının yazarı olan Dilara Koçak, Amerikan Diyetisyenler Derneği “kilo kontrol ve yönetimi” sertifikasına sahiptir. Koçak’ın “Dilara Koçak ile İyi Yaşam” 2007, Afiyetle Diyet isimli kitabı 2009, Afiyetle Diyet kitabı yenilenmiş 5. nci baskısı ve onun yol arkadaşı Afiyetle Diyet Tarifleri kitabı ise 2015 yılında okurlarıyla buluşmuştur.

2008 yılında CNN Türk, 2010-2012 yılları arasında TRT, 2013 yılında Kanal D ekranlarına program hazırlayan ve sunan Dilara Koçak 2007 yılından beri Milliyet Gazetesi Sağlık yazarıdır aynı zamanda Hello, Women‘s Health ve CEO Life dergilerinde düzenli olarak yazılar yazmaya devam etmektedir.

LEXUS
 

L I F E S T Y L E

© 2016 LEXUS
www.lexus.com.tr