1. LEXUS'U KEŞFET
  2. Lexus Life Style
  3. Sağlıklı Alışveriş Sepeti Önerisi
Ne aramıştınız?
Lifestyle

Sağlıklı Alışveriş Sepeti Önerisi

Marketten, manavdan ya da pazardan bir şeyler satın alırken nelere dikkat ediyorsunuz? Ya da alışveriş yaparken seçimlerinizi nelerin etkilediğini biliyor musunuz?

Marketten, manavdan ya da pazardan bir şeyler satın alırken nelere dikkat ediyorsunuz? Ya da alışveriş yaparken seçimlerinizi nelerin etkilediğini biliyor musunuz? Eğer sağlıklı beslenmek ve iyi yaşamak istiyorsanız bunun yolunun mutfaktan geçtiğini unutmayın. Her zaman söylerim ‘mutfağınız sağlıklıysa siz de sağlıksınız’… Sağlıksız beslenmek istemiyorsanız, evinizde ve mutfağınızda o besinlere yer vermemeye özen göstermelisiniz. Çünkü mutfakta sizin ilginizi çeken bir besinin olduğunu bilmek bile bilinçaltında sürekli onu yeme isteği yaratabilir. Peki marketten neler alarak mutfağınızı ve kendinizi sağlıklı hale getirebilirsiniz ve sağlıklı bir alışveriş sepeti için neleri göz önünde bulundurmalısınız? Bu konuda da kafanız karışıyor olabilir çünkü artık seçeneklerin neredeyse sınırsız olduğu dönemlerde yaşıyoruz, ekmeğin, sütün hatta yumurtanın bile onlarca çeşidi var. Bunun için önce yapmanız gereken mutlaka ayrıntılı etiket okumak, çünkü ürünlerin hemen üzerinde yazan şeyler sizi bazen yanıltabilir. İşte sağlıklı alışveriş için 10 önerim; 

 

1. Alışverişe gitmeden önce mutlaka haftalık bir yeme planı yapın, hangi gün hangi yemekleri yapacağınıza karar vermek alışverişi kolaylaştırır ve fazladan şeyler almanızı engeller. 
 
2. Alışverişe özellikle çok aç gitmemeye çalışın, açken daha fazla şey almak isteyebilirsiniz. 
 
3. Sebze ve meyve reyonundan mevsiminde taze sebze ve meyveleri almayı unutmayın, tek birine odaklanmak yerine çeşit çeşit sebze ve meyveler alın. 
 
4. Beyaz ekmek ve pirinç yerine alış veriş sepetinize tam buğday, tam çavdar gibi tam tane tahıllı ekmekler ve bulgur, kinoa, karabuğday gibi besinleri tercih edin. 
 
5. Süt ve süt ürünlerinde de diğerlerinde olduğu gibi çeşitliliğe özen gösterin, bu hafta inek sütü aldıysanız diğer hafta keçi sütü, badem sütü deneyin. 
 
6. Farklı yağ çeşitlerine hem sepetinizde hem de mutfağınızda yer verin, avokado yağını salatalarınıza, Hindistan cevizi yağını kahvenize ekleyebilirsiniz. 
 
7. Şekerli ve gazlı içecekler yerine maden suyu ve taze meyveler almayı deneyin. 
 
8. Yüksek kalorili atıştırmalıklar yerine kuru meyve ve yağlı tohumları sepetinize ekleyin. 
 
9. Baharatlara mutfağınızda daha çok yer vermek için özen gösterin, tarçın, kırmızı biber, zencefil, zerdeçal, karabiber hem mutfağınıza hem de sağlığınıza iyi gelecek. 
 
10. Kuru baklagiller sağlıklı alışveriş sepetinin ve mutfağın vazgeçilmezleridir. Sepetinize ekleyin ve mutlaka haftada 2-3 kez pişirmeye özen gösterin.

Dilara Koçak

Dilara Koçak 1994 yılında Hacettepe Üni. Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. 1996 yılında aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini de tamamlayarak Uzman Diyetisyen ünvanını aldı. Ardından İstanbul Üniversitesinde Yönetici geliştirme programı, Boğaziçi Ünversitesinde Etkili Sunum ve Konuşma Teknikleri programı ile 2015 yılında ise Bilgi Üniversitesi’nde Halkla İlişkiler Sertifika programını tamamladı.